Οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν την υποχρεωτική αναφορά της μεθόδου παραγωγής ολογράφως στη συσκευασία και με σφραγίδα πάνω στο κέλυφος κάθε αυγού
Συστήματα εκτροφής που βασίζονται στον βασανισμό των ζώων
δεν έχουν θέση σε σύγχρονες κοινωνίες.
Σε συνθήκες εντατικής εκτροφής οι όρνιθες βασανίζονται
Πώς να αποφεύγεις τα αυγά κλωβοστοιχίας
Ο κωδικός που αναγράφεται στο κέλυφος του αυγού δηλώνει το σύστημα παραγωγής του. Οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν την υποχρεωτική αναφορά της μεθόδου παραγωγής ολογράφως στη συσκευασία και με σφραγίδα πάνω στο κέλυφος κάθε αυγού.
Ο αρχικός μονοψήφιος αριθμός αντιστοιχεί στη μέθοδο παραγωγής:
Γυρίζουμε την πλάτη στα ζωικά προϊόντα, που προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται με βασανιστικές μεθόδους
ΑΥΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κωδικός 0
Οι όρνιθες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια υπαίθρια περιοχή για τουλάχιστον 8 ώρες/ημέρα, με ανώτατο όριο πυκνότητας τη μια όρνιθα ανά 4 m²
Στον εσωτερικό χώρο της εγκατάστασης εκτροφής, το όριο πυκνότητας είναι 6 όρνιθες ανά m2, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι όρνιθες μπορούν να βγουν έξω και να απολαύσουν το φυσικό φως και την επαφή με τη γη και το φυσικό περιβάλλον. Αυτό τους επιτρέπει να εκφράσουν βασικές ενστικτώδεις συμπεριφορές που είναι κρίσιμες για την ευζωία τους, όπως το να κινούνται ελευθέρα, να κυλιούνται στο χώμα για να απαλλαγούν από τις ψείρες και να σκαλίζουν το έδαφος σε αναζήτηση σκουληκιών και εντόμων.
Η δυνατότητα αυτή βελτιώνει σημαντικά τη διατροφική αξία των αυγών, αυξάνοντας την περιεκτικότητα τους σε λίπη, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες.
Οι όρνιθες βιολογικής εκτροφής σιτίζονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές που περιέχουν πολλαπλά σιτηρά. Για να θεωρηθούν βιολογικοί, οι κόκκοι που εμπεριέχονται στην τροφή τους καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων ή χημικών λιπασμάτων.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών και ορμονών, που χρησιμοποιούνται στα υπόλοιπα συστήματα εκτροφής.
ΑΥΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
Κωδικός 1
Οι όρνιθες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια υπαίθρια περιοχή για τουλάχιστον 8 ώρες/ημέρα, με ανώτατο όριο πυκνότητας μια όρνιθα ανά 4 m²
Στον εσωτερικό χώρο της εγκατάστασης εκτροφής, το όριο πυκνότητας είναι 6 όρνιθες ανά m2, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας οι όρνιθες μπορούν να βγουν έξω και να απολαύσουν το φως του ήλιου, τη γη και το φυσικό περιβάλλον. Αυτό τους επιτρέπει να εκφράσουν βασικές ενστικτώδεις συμπεριφορές που είναι κρίσιμες για την ευζωία τους, όπως το να κινούνται ελεύθερα, να κυλιούνται στο χώμα για να απαλλαγούν από τις ψείρες και να σκαλίζουν το έδαφος σε αναζήτηση σκουληκιών και εντόμων.
Η δυνατότητα αυτή βελτιώνει σημαντικά τη διατροφική αξία των αυγών, αυξάνοντας την περιεκτικότητα τους σε λίπη, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες.
ΑΥΓΑ ΑΧΥΡΩΝΑ
Κωδικός 2
Οι όρνιθες στα συστήματα αχυρώνα ζουν εντός της μονάδας εκτροφής.
Δε ζουν μέσα σε κλουβιά, αλλά ζουν μόνιμα σε κλειστό χώρο, χωρίς να βγαίνουν ποτέ έξω και δε βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου.
Επικρατούν και εκεί συνθήκες συνωστισμού (9 όρνιθες ανά m²), που προκαλούν στις όρνιθες δυσφορία και επιθετικότητα.
Έχουν σχετική ελευθερία κινήσεων, τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους, να μετακινηθούν, να πατούν και να σκαλίζουν χώμα, να κάνουν φωλιές, να κουρνιάζουν, γεγονός που αποτελεί σίγουρα βελτίωση σε σχέση με τις κλωβοστοιχίες.
Χρησιμοποιούνται προληπτικά αντιβιοτικά.
ΑΥΓΑ ΚΛΩΒΟΣΤΟΙΧΙΑΣ
Κωδικός 3
Δύσκολα αντιλαμβάνεσαι βλέποντας τα κτίρια
από έξω ότι μέσα υπάρχουν ζώα. Κάθε κτίριο μιας μονάδας ωοτοκίας μπορεί να περιέχει δεκάδες χιλιάδες όρνιθες, στοιβαγμένες σε στενούς συρμάτινους κλωβούς: Σειρές κλουβιών, η μια πάνω στην άλλη, δεκάδες μέτρα μήκος.
Πυκνότητα και συνθήκες 16 όρνιθες ανά m²: Η συνολική επιφάνεια που αντιστοιχεί σε κάθε κότα δεν ξεπερνάει τη μια κόλλα Α4.
Στριμωγμένες μέσα στο κλουβί, η μία πάνω στην άλλη
δε μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους ή να κινηθούν χωρίς να ποδοπατιούνται. Στέκονται σε συρμάτινο δάπεδο που τους πληγιάζει τα πόδια. Τα κόκκαλά τους σπάνε από την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και την ακινησία. Παλεύοντας για ζωτικό χώρο, επιτίθενται και κανιβαλίζουν η μία την άλλη ή αυτό-ακρωτηριάζονται.
Οι όρνιθες ραντίζονται με εντομοκτόνο
και σιτίζονται με τροφή αναμιγμένη με αντιβιοτικά, για να περιορίζεται η θνησιμότητα από την υπερβολική συγκέντρωση βακτηρίων και μικροβίων που προκαλεί ο συνωστισμός.
Οι Διεθνείς φορείς Υγείας έχουν επισημάνει ότι η αλόγιστη χρήση και κατανάλωση αντιβιοτικών αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς αυγοπαραγωγοί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει στα ‘εφεδρικά’.
Το Σκάνδαλο Fipronil
Το 2017, ξέσπασε στην Ευρώπη το υγειονομικό σκάνδαλο της μόλυνσης αυγών με το εντομοκτόνο Fipronil, αποκαλύπτοντας την παράνομη χρήση του εντομοκτόνου σε όρνιθες. Το Fipronil απαγορεύεται αυστηρά σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, προπαντός σε όρνιθες.
Το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών ήταν το σοβαρότερο υγειονομικό σκάνδαλο στην Ευρώπη από την υπόθεση του κρέατος αλόγου το 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, έπληξε συνολικά 45 χώρες, 26 εκ των 28 κρατών-μελών.
Μολυσμένα αυγά και προϊόντα αυγού βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία, Γαλλία, αλλά και ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Καναδά. Εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν, πτηνοτροφεία έκλεισαν, ενώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέσυραν από τα ράφια τους όλα τα αυγά, καθώς και πολλά προϊόντα που περιείχαν αυγό.